Bitcoin

In 2013 behoorde "Bitcoin" tot een van de meest gezochte woorden op Google. Dit kwam doordat de digitale munteenheid steeg van enkele euros per Bitcoin naar een bedrag van boven de duizend euro per Bitcoin. Op veel plekken wordt de munt geintroduceerd als betaalmiddel. Zo is het mogelijk om er bij Thuisbezorgd mee te betalen en zijn er ook al verhalen bekend van mensen die er autos en zelfs huizen mee hebben gekocht.

De kracht van Bitcoin
De kracht van Bitcoin is dat er geen middle man zoals een bank of centrale bank nodig is om het systeem te laten draaien. Doordat deze middle man er niet is kunnen er dus door niemand extra Bitcoins gecreerd worden. Hierdoor is de inflatie stabiel. Verder is de prijs van een transactie via Bitcoin nationaal en internationaal altijd hetzelfde. Het overmaken van 10.000.000 van de ene wallet naar de andere is dus even duur als het overmaken van 1 euro. Het gaat hier om enkele centen. In de bankenwereld kan de prijs van een transactie soms oplopen tot tienduizenden euros.

Door deze eigenschappen wordt Bitcoin gezien als een hedge tegen de immer oplopende inflatie door het printen van geld door centrale banken wereldwijd. Ook wordt Bitcoin gezien als de ideale betaalmogelijkheid voor landen waar het vertrouwen in de lokale munt laag is.
De zwaktes van Bitcoin
De toekomst van Bitcoin is vrij ongewis. Wij gaan er vanuit dat er wel toekomst is voor cryptocurrencies maar wij zien Bitcoin als de Napster der cryptocurrencies. Er zijn nog een hoop problemen die verholpen moeten worden.

Bitcoin is afhankelijk van het zogenaamde SHA-256 algoritme die ontwikkeld is door de NSA. Een handvol experts heeft geen vertrouwen meer in de NSA cryptografie standaarden. Het is namelijk gebleken dat de NSA misbruik heeft gemaakt van haar positie om zodoende toegang te verkrijgen tot prive data van organisaties en privepersonen. Het is nog niet helder of misschien ook de SHA-256 standaard een backdoor heeft. Verder is een groot deel van alle Bitcoins in handen van een kleine groep personen. Deze groep kan door de grote aantallen de prijs beinvloeden en dit is nadelig voor een munteenheid.

Moet ik investeren in Bitcoin?
Heeft u geld over? Dan kan het interessant zijn om in te investeren. Maar Bitcoin is hoog volatiel. De munt kan naar 100.000 per Bitcoin maar kan ook teruvallen naar 2 of 3 euro of in het ergste geval zelfs 0 euro. Ons advies is dus alleen investeren wanneer u het geld kunt missen. Noem het een educated gamble.